Spożycie węglowodanów a wyniki lipidogramu

Powszechnie wiadomo, że nadmierne spożywanie tłustych pokarmów odbija się negatywnie w wynikach lipidogramu. Okazuje się, że oprócz tłuszczów bardzo duże znaczenie mają także węglowodany. Dowiadujemy się o tym z artykułu Effects of carbohydrate-restricted diets on low-density lipoprotein cholesterol levels in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis opublikowanego przez T. Gjuladin-Hellon i wsp. na łamch „Nutrition Reviews”.

Największe korzystne zmiany po zastosowaniu diety z ograniczeniem spożycia węglowodanów prostych obserwowano w zakresie stężenia trójglicerydów oraz HDL-cholesterolu (czyli tzw. dobrego cholesterolu). W badaniu uczestniczyły 1633 osoby z nadwagą, u których zastosowano dietę z ograniczeniem spożycia węglowodanów, a następnie wykonywano badania lipidogramu po 6, 12 i 24 miesiącach stosowania diety. Dodatkowo stwierdzono, że ograniczenie spożycia węglowodanów nie miało znaczącego wpływu na poziom LDL cholesterolu. (K.K.)

Źródło: https://academic.oup.com/nutritionreviews/advance-article/doi/10.1093/nutrit/nuy049/5241079

GdL 2_2019