Ochrona zdrowia – zadania w nowej kadencji Komisji Europejskiej
- Szczegóły
- Nadrzędna kategoria: ROOT
- Kategoria: Nowości
- Opublikowano: środa, 16.10.2019, 11:13
- Odsłony: 1698
Ursula von der Leyen, nowa przewodnicząca Komisji Europejskiej, skierowała do każdego z komisarzy pismo zwane „mission letter”, w którym przedstawia swoje oczekiwania w sprawach związanych z nadzorowanymi przez nią dziedzinami.
Komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności jest w bieżącej kadencji Stella Kyriakides, psycholog z Cypru (https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/stella-kyriakides-cv.pdf). W dokumencie dostępnym pod adresem https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/mission-letter-stella-kyriakides_en.pdf możemy przeczytać, jakie zadania stoją przed nową komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności.
Po omówieniu ogólnych zasad współpracy przewodnicząca Komisji Europejskiej przedstawia szczegółowe zadania, oto one:
# Stałe podnoszenie jakości i stabilności systemów opieki zdrowotnej przez poprawę przepływu informacji, rozwój specjalistycznej wiedzy oraz wymianę najlepszych praktyk.
# Zapewnienie zaopatrzenia w leki po przystępnych cenach, które zaspokoją potrzeby społeczeństwa; w związku z tym należy wspierać europejski przemysł farmaceutyczny, aby pozostał innowatorem i światowym liderem w swojej dziedzinie.
# Wdrożenie nowych ram prawnych dotyczących ochrony zdrowia i danych osobowych obywateli.
# Wykorzystanie potencjału e-zdrowia; informatyzacja ma zapewnić wysokiej jakości opiekę zdrowotną oraz zmniejszyć nierówności w dostępie do niej.
# Wspieranie badań nad nowymi strategiami profilaktycznymi, lekami oraz wyrobami medycznymi.
# Zapewnienie obywatelom kontroli nad swoimi danymi osobowymi w zakresie zdrowia.
# Zwalczanie antybiotykooporności.
# Poprawa informacji w zakresie szczepień, wyjaśnianie korzyści i zwalczanie mitów.
# Walka z chorobami nowotworowymi; konieczna jest profilaktyka chorób nowotworowych oraz poprawa wyników leczenia.
# Praca nad bezpieczeństwem żywności, dobrostanem zwierząt i zdrowiem roślin w ramach realizacji programu „od pola do stołu”; zdrowie i dobrostan zwierząt to imperatyw moralny, zdrowotny i ekonomiczny.
# Ochrona obywateli przed narażeniem na działanie substancji zaburzających gospodarkę hormonalną.
# Poprawa jakości informacji na temat zdrowia i produktów spożywczych.
# Wdrażanie i egzekwowanie prawodawstwa dotyczącego bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia zwierząt i roślin.
# Audyty żywności importowanej.
Bardzo ciekawy plan działania, cóż można powiedzieć? Powodzenia wszystkim zaangażowanym w jego realizację! (K.K.)
Źródło:https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/mission-letter-stella-kyriakides_en.pdf
GdL 11_2019