Mechanizm przeciwzapalnego działania rumianku

W czasie poszukiwania skutecznego sposobu zwalczania COVID-19 warto przypomnieć pracę Y. Wang i wsp. opublikowaną w 2014 roku na łamach „Inflamation”, zatytułowaną Anti-Inflammatory Effects of Apigenin in Lipopolysaccharide-Induced Inflammatory in Acute Lung Injury by Suppressing COX-2 and NF-kB Pathway. Autorzy opisali wyniki badań mechanizmu działania apigeniny w doświadczalnie wywołanym zapaleniu płuc u myszy.

Apigenina400

Substancja ta znajduje się w wielu owocach i warzywach, a najczęstszym jej źródłem są pietruszka, seler, seler naciowy i herbata rumiankowa. Apigenina jest głównym flawonoidem w kwiatach rumianku, stanowi 68% tych związków.

Flawonoidy występują na powierzchniach roślin, są przeciwutleniaczami, chronią rośliny przed atakiem ze strony owadów i grzybów.

Autorzy badali przeciwzapalne działanie apigeniny w warunkach doświadczalnych – u myszy z ostrym zapaleniem płuc podanie dotchawicze apigeniny powodowało zmniejszenie wskaźników stanu zapalnego.

Dr n. med. Krystyna Knypl

Źródło: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10753-014-9942-x#article-info   

Źródło ilustracji: https://en.wikipedia.org/wiki/Apigenin#/media/File:Apigenin.svg  

GdL 5_2020